Vücut Yağ Oranı Kaç Olmalıdır?
24 Haziran 2024

Vücut Yağ Oranı Kaç Olmalıdır?

Vücut Yağ Oranı

Vücut yağ kitlesinin artışı, kötü beslenme alışkanlıkları ve hareketsizlik gibi nedenlerle ortaya çıkarak hem sağlık açısından tehdit oluşturur hem de obezite ve şişmanlık gibi vücut estetiğini bozan durumlara yol açar. Ayrıca, şişmanlık derecesinin bir göstergesidir.

Obezite, vücutta aşırı yağ birikimi olarak tanımlanır. Spor yapılıp yapılmamasından bağımsız olarak, herkesin kas ve yağ oranlarının vücutta ne gibi değişiklikler meydana getirdiğini bilmesi gerekmektedir.

Genellikle vücut yağ oranı denildiğinde, vücut geliştirme gibi sporlarla uğraşan kişiler akla gelir. Bu sporu yapanlar, yağ oranını en alt seviyede, %5 veya altında tutmaya çalışırlar. Görsel bir spor olan vücut geliştirmede rekabet edebilmek için bu gereklidir. Vücut yağ oranı seviyesini dengede tutmak sağlık açısından oldukça önemlidir. Farklı seviyeler, farklı anlamlar ifade etmektedir. Düşük yağ oranının zararları olduğu gibi, yüksek yağ oranlarının da sağlık sorunlarına yol açtığı görülmektedir. Bazı bünyelerde %25 yağ oranı normal kabul edilirken, bazı bünyelerde bu seviye sağlık üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Bu nedenle bir uzman gözetiminde kendi bünye verilerimizi hesaplayıp değerlendirmek daha doğru olur. Kadın ve erkek vücut yağ oranları arasında önemli farklar vardır. Kadınlarda bu oran daha yüksektir; bu fazla yağ oranı kadınların erkeklerden daha sağlıklı olabilmelerine katkı sağlar. Kadınların erkeklerden daha fazla vücut yağ oranına sahip olmalarının sebebi, gebelik sürecinde vücudun yağa ihtiyaç duymasıdır. Vücut yağ oranının hesaplamalarında kadınlar ve erkekler için farklı yöntemler kullanılmaktadır.

Vücuttaki Yağ Seviyesi

Cinsiyete göre genel olarak vücuttaki yağ oranları değişmektedir. 20 ile 40 yaş arası kadınlarda %19'dan %26'ya kadar olan yağ oranları mükemmel ve iyi arasında kabul edilmektedir. 40 yaş üzeri kadınlarda ideal olan oran ise %23 ile %30 arasındadır.

20 ile 40 yaş arası erkeklerde ise %10'dan %20'ye kadar olan yağ oranları mükemmel ve iyi arasında kabul edilmektedir. 40 yaş üzeri erkeklerde ideal olan oran ise %19 ile %23 arasındadır. Tüm cinsiyet ve yaş grupları, vücutlarındaki yağ oranını bu seviyelerde tutarak olası sağlık sorunlarını engelleyebilirler.

Sporcularda yağ oranı erkeklerde %7- %18, kadınlarda %12 - %20 olmalıdır. Değerler yapılan spora, yaşa, boya ve egzersizlerin süresine göre değişkenlik gösterebilir. Bu rakamlar yaklaşık değerlerdir. Günlük besinlerini %10 - %20'si yağ, %10 - %20'si protein, %60 - %70 oranlarında ayarlayan ve gerekli vitamin ve mineralleri alan sporcular vücutta yağ sorunu yaşamazlar.

Vücut Yağ Oranını Azaltmak İçin Tavsiyeler

  • Çalışma seanslarında aerobik egzersiz süresini 30 - 45 dakikaya çıkarın ve hafta içinde çalışma sayısını artırarak 4 - 5 güne çıkarın.
  • Kötü beslenme alışkanlıklarını terk edin.
  • Günlük kalori alımının büyük bölümünü günün ilk yarısında almaya çalışın, akşam yemeklerini kalori yönünden hafif olacak yiyeceklerden seçin.
  • Yatmadan önce ve geceleri kesinlikle bir şey yemeyin.
  • Eğer vücut geliştirme ve fitness programlarınız varsa, aerobik çalışmalarınızı sabah ve akşam olarak ayırın.
  • Günde en az 10 - 12 bardak su içmeye gayret edin.
Bu tavsiyeler, vücudunuzun yağ oranını ideal seviyelerde tutmanıza yardımcı olacak ve sağlıklı bir yaşama ulaşmanızı sağlayacaktır. Sağlıklı yaşamın temel kurallarıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Vücut Yağı Yakılması

Vücut Yağı Yakılması

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Vücuttaki Benler Belirtileri ve Tedavisi

Vücuttaki Benler Belirtileri ve Tedavisi

Vücut Kemiklerinin Görevleri

Vücut Kemiklerinin Görevleri

Erkeklerin Vücut Dili

Erkeklerin Vücut Dili

Vücutta Kaşıntı Belirtileri ve Tedavisi

Vücutta Kaşıntı Belirtileri ve Tedavisi

Erkek Vücut Tipleri Türleri ve Özellikleri

Erkek Vücut Tipleri Türleri ve Özellikleri

Güncel

İdeal Kadın Vücudu Türleri ve Özellikleri

İdeal Kadın Vücudu Türleri ve Özellikleri

Güncel

Vücuttaki Kaslar Nelerdir?

Vücuttaki Kaslar Nelerdir?