Vücutta Kaşıntı Belirtileri ve Tedavisi
12 Temmuz 2024

Vücutta Kaşıntı Belirtileri ve Tedavisi

Vücutta Kaşıntı

Kaşıntının Tanımı ve Belirtileri

Kaşıntı, cildin herhangi bir yerinde meydana gelen, kişinin vücudunda bir böcek geziyormuş hissi veren, yanma ve batma gibi belirtileri olan bir tür rahatsızlık belirtisidir. Ayrıca kişilerde depresyon, uykusuzluk ve gerginlik hissi yaratabilmektedir. Kaşıntının tıp bilimindeki ismi ‘pruritus’tur. Vücut yüzeyinin genelinde ya da belli bir alanında hissedilen ve inatçı kaşıntılar sinir bozucu bir düzeye ulaşabilmektedir. Bazı şekillerde kaşıntıyla birlikte vücutta kızarıklıklar ya da kabartı gibi başka işaretler de görülmektedir.

Kaşıntının Nedenleri

Egzama benzeri cilt rahatsızlıkları, alerjik tepkiler, böcek ısırmaları, mantar enfeksiyonu, bağırsak parazitleri gibi sistematik rahatsızlıklar ya da hormonal değişiklikler kaşıntının başlıca sebepleri arasında yer almaktadır. Bağışıklık sistemindeki düzensizlikler, böbrek, karaciğer ya da tiroit bezi rahatsızlıkları, bütün vücutta genel bir kaşıntıya neden olabilmektedir. İsilik ya da kurdeşen dökme durumları da bilinmekte olan kaşıntı nedenlerindendir. Vücutta beliren kaşıntı birçok deri hastalığında olabildiği gibi bazı hastalıkların habercisi konumundadır.

Kaşıntının Ortaya Çıkma Nedenleri

  • Alerji: Alerji sebebiyle oluşabilen kaşıntılardan çoğunlukla, vücudun değdiği bazı cisimlere karşı tepki vermesi anlamına gelen 'alerjik temas egzaması' mesul tutulmaktadır. Nikel takılar, dikenli bitkiler, kumaş boyaları, lastik eldivenler ya da sabun, parfüm gibi kozmetik maddelerin içinde bulunan kimyasallar alerjiyi tetikleyip, harekete geçirebilir. Alerjenlere karşı aktif hale gelen bağışıklık sistemi sebebiyle yanma hissinin eşlik ettiği bir kaşıntı başlamaktadır. Astım, egzama ya da saman nezlesine karşı bağışıklık durumu olan kişilerde alerjik temas egzaması daha rahat gelişmektedir. Tedavi için ilk etapta cildin nelere karşı tepki verdiği tespit edilmelidir. Vücut nemli bulundurmak ve anti-alerjik kozmetik maddeler kullanmak rahatlama sağlayacağı için önemlidir.
  • Kuru Cilt: Vücutta yalnız kaşıntı varsa ve bu işarete döküntü ya da benzeri başka bir anormallik eşlik etmiyorsa, bu durumda çoğunlukla vücut kuruluğundan şüphelenilmektedir. Aslında ilerleyen yaşlarla beraber cildin kurulaşması normaldir ancak kaşıntı da olayın içine girdiği zaman, dış etkiler de tetikliyor olabilir. Havadaki nem oranının aşırı düşük olması, uzun süre klimaya maruz kalma, klorlu su ya da haddinden fazla banyo yapmak gibi sebeplerden ötürü cilt kurumuş ve kaşıntı yapıyor olabilir.
  • Güneş Işınları: Güneş ışığı altında yalnızca 15 dakika durmak bile bağışıklık sisteminizin faaliyete geçmesi için yeterli olabilmektedir. Güneşin önüne ilk çıkışınızdan sonra bir gün sonrasında ilk belirtileri görmeniz mümkündür. Özellikle göğüs ve kol bölgesinde küçük, kırmızı noktalar ve beraberinde kaşıntı, güneşe karşı alerjik tepki verdiği manasına gelmektedir. Oldukça fazla görülen bir durum olmakla beraber güneşe çıkarken dikkatli olunması önemle tavsiye edilir. Güneş ışığına karşı alerjisi dışında, güneş yanıkları da vücudun kızarmasına ve kaşınmasına sebep olmaktadır.
  • Cilt Hastalıkları ve Enfeksiyonlar: Egzama, kepek, mantar, uyuz, sedef hastalığı, bit, kurdeşen, suçiçeği gibi pek çok cilt rahatsızlığının işaretleri arasında kaşıntı da yer almaktadır. Cilt rahatsızlıkları sebebiyle oluşan kaşıntılarda, kaşıntı belli bölgeleri etkiler ve kaşınan bölgelerde kırmızı lekeler, deri tahribatı, pullanma ya da kabartılar görülmektedir. Kaşıntıyla beraber deri üzerinde bu tip anormallikler görüldüğünde, mutlaka bir doktora görünmek hastalığınızın ne olduğunu belirlemek için ilk adım olmalıdır. Cilt rahatsızlığı için uygulanacak tedavi yöntemi kaşıntıyı da giderebilecektir.
  • Kurdeşen: Alerjenlere karşı vücut tarafından üretilen histamin isimli kimyasalın, vücuttaki hücreler tarafından daha fazla salgılanması durumunda kurdeşen ortaya çıkmaktadır. Ciltte beyaz ya da kırmızı, yaklaşık 1 santimetre büyüklüğünde kabarcıklar oluşacağı gibi kaşıntılar da meydana gelir.
  • İç Hastalıklar: Karaciğer hastalıkları, tiroit bezinin az ya da çok çalışması, Çölyak rahatsızlığı, kronik böbrek rahatsızlıkları, anemi (Demir eksikliği), Hodgkin rahatsızlığı (Hoçkin lenfoma) işaretleri arasında kaşıntıya da rastlamak mümkündür. Bu tür rahatsızlıklar söz konusu olduğunda kaşıntı çoğunlukla tüm vücudu etkiler ve bölgesel değildir. Kaşımaktan dolayı tahribata uğrayan yerler dışında, cilt normal görünmektedir. Kaşıntıyla beraber vücudun çoğunluğunda diğer anormallikler de dikkate alınarak, bir doktora görünmesi daha doğru olur. Kaşıntının sebebi hakkında hiçbir tahmin yürütülemediği takdirde yine doktora başvurulması daha doğru olur. Yukarıda belirtilen sebepler vücutta kaşıntı oluşumunun nedenlerinden bazılarıdır. Bunlar dışında hamilelik, ilaçlar ve menopoza bağlı olarak da vücutta kaşıntı oluşabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Aysen

12 Temmuz 2024 Cuma

Vücudumda sürekli bir kaşıntı hissi var ve bu durum beni çok rahatsız ediyor. Özellikle geceleri uyuyamıyorum, çünkü kaşıntının yanında bir de yanma ve batma hissi oluşuyor. Bu belirtiler depresyon ve gerginlik yaratıyor. Alerjik bir durum mu, yoksa daha ciddi bir rahatsızlık mı söz konusu olabilir? Ne yapmamı önerirsiniz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Aysen Hanım,

Öncelikle, yaşadığınız durumun sizi ne kadar rahatsız ettiğini anlıyorum ve bu sıkıntının günlük yaşamınızı etkilediğini görmek üzücü. Kaşıntı, yanma ve batma hissi birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Bunlar arasında alerjik reaksiyonlar, cilt hastalıkları (örneğin egzama veya sedef hastalığı), stres veya anksiyete gibi psikolojik faktörler yer alabilir. Ancak, bu belirtiler bazen daha ciddi sağlık sorunlarının da habercisi olabilir.

İlk olarak, bir dermatoloğa başvurmanızı öneririm. Dermatolog, cildinizi inceleyerek alerjik bir durum veya cilt hastalığı olup olmadığını belirleyebilir. Ayrıca, kan testleri veya biyopsi gibi daha ileri tetkikler de gerekebilir. Eğer dermatolojik bir sorun bulunmazsa, bir iç hastalıkları uzmanına veya bir alerji uzmanına görünmek de faydalı olabilir.

Kaşıntıyı hafifletmek için, nemlendirici kremler kullanabilir ve cildinizi tahriş edebilecek sabunlardan kaçınabilirsiniz. Pamuklu ve rahat giysiler giymek de cildinizi rahatlatabilir. Stres yönetimi teknikleri (meditasyon, yoga gibi) de belirtilerinizi hafifletebilir.

Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İdeal Vücut Nedir ve Kaç Olmalıdır?

İdeal Vücut Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Vücut Sıcaklığının Artması

Vücut Sıcaklığının Artması

Radyasyon Vücuttan Nasıl Atılır?

Radyasyon Vücuttan Nasıl Atılır?

Vücutta Yanma Hissi Belirtileri ve Tedavisi

Vücutta Yanma Hissi Belirtileri ve Tedavisi

Karaciğer Vücudun Neresinde?

Karaciğer Vücudun Neresinde?

Güncel

Bayan Vücut Geliştirme Yöntemleri

Bayan Vücut Geliştirme Yöntemleri

Güncel

Vücudumuzdaki Mineraller Nelerdir?

Vücudumuzdaki Mineraller Nelerdir?