Vücut Geliştirme Türleri ve Özellikleri
13 Temmuz 2024

Vücut Geliştirme Türleri ve Özellikleri

Vücut Geliştirme

Günümüzde oldukça yaygınlaşan vücut geliştirme, açılan spor okullarının artışı ile daha erişilebilir hale gelmiştir. Gerekli olan tüm malzemelerin bulunduğu bir spor salonu ve iyi bir gözetmen ile beslenmemize dikkat ederek yapacağımız hareketlerle, vücudumuzun istediğimiz bölümlerinde arzuladığımız derecede gelişim sağlamamız mümkündür.

Vücut geliştirme programında düzenli spor kadar düzenli beslenme de etkin bir faktördür. Yediğimiz ve içtiğimiz tüm besinlere dikkat etmeliyiz. Bu şekilde vücudumuzun gelişimini hızlandırmış oluruz.

Vücut Geliştirme Çalışanlar Nasıl Beslenmeli?

Kalori, besin içinde bulunan enerji miktarını belirler ve vücudumuzdaki tüm organlarımızın çalışmak için enerjiye ihtiyacı vardır. Bu nedenle yeni kas dokusu oluşturabilmek için vücudun enerji ihtiyacı vardır. Bu yüzden de bol kalorili besinler tüketerek vücudumuzun gelişimi için gerekli olan enerjiyi sağlamalıyız. Gelişim için gerekli olan kalori, kişinin yaşına, boyuna, kilosuna ve cinsiyetine göre değişkenlik göstermektedir. Aşırı kalorili yiyecekler yediğinizde vücut gelişmiyor ve kilo alıyorsanız, kalori değerini düşürmelisiniz. Şayet tam tersi bir durum söz konusu ise ve zayıflıyorsanız, kalori değerini artırmalısınız.

Kas dokusu ve hormonlarımız amino asitler tarafından yapılmaktadır. Amino asitler ise protein içeren besinler içerisinde bulunmaktadır. Proteinli besinler yenildiğinde sindirilerek amino asitlere dönüşmektedir. Vücut geliştirme için protein değeri yüksek besinlerden yumurta, et, balık, süt ve süt ürünleri tam da ihtiyacınız olan besinlerdir. Günümüzdeki hızlı gelişim nedeniyle bu besinler, daha hızlı sonuç almak adına yerlerini protein tozlarına bırakmıştır.

Not: Vücut gelişimi ile uğraşıyorsanız, kendi kilonuzun iki katı kadar günlük protein almalısınız. Örneğin, 70 kilogram gelmekteyseniz, günlük 140 gram protein ihtiyacınız var demektir.

Karbonhidratlar, vücudumuzun diğer bir enerji kaynağıdır ve ağır bir yük kaldırma ya da depar atma gibi vücuda aşırı yüklenilmesi sonucunda, vücut gerekli olan enerjiyi karbonhidratlardan almaktadır. Tahıl ürünleri, kuruyemişler, baklagiller, sebze ve meyveler ihtiyacınız olan karbonhidrat kaynaklarıdır.

Yağlar da vücudumuz için önemli bir enerji kaynağıdır. Özellikle balık yağında bulunan Omega 3'ün vücudumuz için sayısız faydası bulunmaktadır. Vücudumuz için gerekli olan yağı balık, kuruyemişler, tereyağı, zeytinyağı tüketimlerine dikkat ederek vücudumuza kazandırabiliriz.

Düzenli bir beslenme ve daha sonra yapacağımız aletli ve aletsiz tüm hareketlerde vücudumuz belirli oranlarda enerji harcarken, çalıştırdığımız bölge üzerinde yeni kas tabakaları ortaya çıkacaktır. Protein, karbonhidrat ve yağ olarak vücudumuza giren enerji, düzenli bir programın ardından gözle görülür vücut değişikliklerine yol açarak vücudumuzun yoğun olarak çalıştırdığımız bölgelerinde kas yığınlarına dönüşecektir. Vücut geliştirme yapan arkadaşların metanetli olmaları ve değişimin bir anda olmasını beklememeleri gerekmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Erkek Vücut Ölçüleri Nedir?

Erkek Vücut Ölçüleri Nedir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Vücut Türleri ve Özellikleri

Vücut Türleri ve Özellikleri

Vücut Kemiklerinin Görevleri

Vücut Kemiklerinin Görevleri

Vücuttaki Kaslar Nelerdir?

Vücuttaki Kaslar Nelerdir?

İdeal Kadın Vücudu Türleri ve Özellikleri

İdeal Kadın Vücudu Türleri ve Özellikleri

Vücutta Çıkan Kırmızı Lekeler?

Vücutta Çıkan Kırmızı Lekeler?

Güncel

Vücut Yaşı Hesaplama

Vücut Yaşı Hesaplama

Güncel

Vücut Tipleri Türleri ve Özellikleri

Vücut Tipleri Türleri ve Özellikleri